Al enige jaren is er een daling te zien in het aantal woninginbraken of poging tot woninginbraak. Toch vallen uit recent onderzoek, waarvan de resultaten zijn geschreven in een trendrapport, een aantal zaken op.

–      De meeste inbraken zijn in rijtjeshuizen

–      Op de tweede plaats staan de vrijstaande woningen

–      In hoekwoningen wordt vanaf 2013 het minst ingebroken

–      Aantal inbraken in seniorenwoningen is gestegen sinds 2013.

Ook lijkt het aantal overvallen op woningen te dalen. Al liet 2017 weer een lichte stijging zien.

De top 20 van buitgemaakte goederen bij een woninginbraak verschilt nauwelijks over de jaren. Wel zien we dat het aandeel van cash terugloopt in 2017. Geld wordt echter vaak niet als zodanig geregistreerd omdat het niet rechercheerbaar is. Ring, horloge, armband en ketting nemen relatief iets toe. Fotocamera, televisie, sieraad, computer, randapparatuur nemen iets af. De rubriek overig neemt geleidelijk toe over de jaren. Dit betekent dat de buit meer divers aan het worden is.

Momenten in het jaar waarop er altijd een stijging van het aantal inbraken te zien is: tijdens de donkere dagen en zomermaanden.

Uit de wetenschappelijke literatuur is bekend dat een hoge pakkans aanzienlijk bijdraagt aan het voorkomen en tegengaan van delinquent gedrag. Is ook te lezen in het rapport woninginbraken van de Politie Academie uit 2012.

Een alarmsysteem of camerasysteem is een zeer goed preventief middel. Beide vergroten de pakkans door vroegtijdige detectie; al bij het buitenschild van de woning. Ook komen inbrekers liever niet in beeld. Ook dit vergroot de pakkans.

Onderschat de gevolgen van een inbraak niet. Het heeft een grote impact. In de eerste plaats zijn er grote emotionele gevolgen. Met emoties van boosheid, angst en ongeloof.  Daarnaast geven slachtoffers aan slaapproblemen te hebben in de periode kort na de inbraak. Op de lange termijn blijven slachtoffers wantrouwender en alerter dan voor de inbraak. Het besef dat hen iets kan overkomen is blijvend. Naast de emotionele gevolgen is er natuurlijk ook de materiële schade.

Voorkomen is beter dan genezen. LARCOZ heeft voor iedere situatie en voor ieder budget een passende oplossing. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

continue reading

Related Posts

  • 116 words0,6 min read

    Eerder informeerden wij u over de wijziging van het IP Adres van de Honeywell Push server. Wij melden u dat de “oude server” vanaf 30 september 2023 offline zou gaan. Echter, Honeywell heeft ons onlangs gemeld dat, door onvoorziene omstandigheden, de datum vervroegd is naar woensdag 30 Augustus.  Tot en met 30 augustus 2023 zullen zowel de “oude” als de nieuwe server online zijn. Tot en […]

  • 176 words0,9 min read

    Update GX Remote Control App Belangrijk nieuws voor alle gebruikers van de GX Remote Control App. Met het oog op een geplande overstap naar een nieuwe server vragen wij uw aandacht voor het volgende: De huidige server, die Honeywell momenteel gebruikt voor push-notificaties t.b.v. de Galaxy Dimension en Galaxy Flex inbraaksystemen, zal binnen afzienbare tijd vervangen worden door een volledig nieuwe server. Dit om […]