Per 1 juli 2022 dient iedere verdieping van een woonhuis voorzien te zijn van een rookmelder. Dit komt door de nieuwe eisen voor de brand- en vluchtveiligheid van gebouwen. De rookmelders dienen voorzien te zijn van het Europese keurmerk EN 14604.

Voor nieuwbouw bestond deze verplichting al en nu moeten dus ook alle bestaande woningen van rookmelders worden voorzien. Jaarlijks overlijden mensen bij een woningbrand. Als je slaapt, ruik je niets en je gehoor werkt wel. Rookmelders redden levens! Ook zal de verzekeraar na 1 juli hier alert op zijn; wanneer de verplichting van een rookmelder op elke verdieping genegeerd wordt, kan een uitkering na een brand lastig worden. Er kan u nalatigheid worden verweten waardoor

de verzekeraar niets hoeft uit te keren.

 

 

De brandweer geeft het onderstaande advies over de plaatsing van de rookmelders:

  • Plaats in ieder geval een rookmelder in de hal en op de overloop
  • Plaats rookmelders op de vluchtroutes naar buiten
  • Plaats rookmelders in de ruimte waar je wasmachine en droger staan
  • Plaats de rookmelders tegen het plafond

Het heeft geen zin om een rookmelder in je keuken (gasfornuis), garage, boven de verwarming of bij ventilatie openingen te plaatsen.

Koolmonoxidemelder

Om uw huis nog veiliger te maken adviseren wij u om naast rookmelders ook koolmonoxidemelders te plaatsen. Koolmonoxide is een reukloos gas en daardoor zeer gevaarlijk. Plaats de koolmonoxidemelder in geval bij uw verwarmingsketel en/of geiser.

Alarmsysteem

Als u al een alarmsysteem heeft, kunt u deze uitbreiden met rookmelders en koolmonoxidemelders. De melders worden dan gekoppeld aan het alarmsysteem. In geval van calamiteit meldt het alarmsysteem dan ook bij brand door naar mobiel of meldkamer.

 

 

 

 

Summary
Deel deze pagina: