Koolmonoxide melder

Koolmonoxide melder

Koolmonoxide melderEen hoge concentratie koolmonoxide kan dodelijk zijn. Daarom zou eigenlijk iedereen een koolmonoxidemelder in huis, boot en caravan moeten hebben. Laat u op tijd alarmeren bij te hoge waarden koolmonoxide.

Koolmonoxide is niet te zien, te ruiken of te proeven. Afhankelijk van de concentratie kan koolmonoxide binnen een aantal minuten dodelijk zijn. We noemen het niet voor niets de stille sluipmoordenaar. De laatste jaren nemen ongevallen met koolmonoxide sterk toe. Dit heeft onder andere te maken met onze steeds beter geïsoleerde huizen. De meest voorkomende oorzaken van het vrijkomen van koolmonoxide zijn; motoren, slecht werkende gaskachels, open haarden, met brandstof verbrandende verwarmingstoestellen, verstopte schoorstenen of afvoeren, met brandstof aangedreven gereedschappen en het gebruik van een barbecue in een afgesloten ruimte. De eerste lichamelijke symptonen van een koolmonoxide vergiftiging lijken op die van griep; vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Een koolmonoxide melder reageert op een te hoge concentratie koolmonoxide en geeft een luid geluidssignaal. Indien u een inbraakbeveiligingssysteem (alarmsysteem) heeft, kunnen de koolmonoxidemelders ook hierop (draadloos) worden aangesloten.

Omdat koolmonoxide niet door één van onze zintuigen kan worden waargenomen of door rookmelders kan worden gedetecteerd, is het belangrijk om naast rookmelders ook koolstofmonoxide melders te plaatsen.

Er zijn helaas veel ondeugdelijke systemen en koolmonoxidemelders op de Nederlandse markt. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. LARCOZ levert en installeert de koolmonoxidemelders van Honeywell. De koolmonoxidemelders van Honeywell zijn gecertificeerd conform de norm EN50291 en voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Daarnaast zijn de koolmonoxidemelders nagenoeg onderhoudsvrij en hebben een levensduur van tenminste 7 jaar. Daarom geeft Honeywell ook een fabrieksgarantie van tenminste 7 jaar bij gebruik onder normale omstandigheden.

De X-Series van Honeywell staan voor verhoogde veiligheid in woonhuizen, boten en caravans.