Vanaf 1 juli 2022 moeten alle woningen voorzien zijn van rookmelders

Rookmelders worden verplicht in iedere woning. Deze plicht geldt namelijk al jaren voor nieuwbouwwoningen en deze regelgeving gaat ook voor bestaande woningen gelden. Dit is niet vreemd. Jaarlijks ontstaat er bij 1 op de 1000 woningen brand. Meestal veroorzaakt door niet gedoofde sigaretten of door elektrische apparaten.

Bij brand vallen de meeste slachtoffers ’s nachts door het inademen van rook. Als je slaapt ruik je namelijk niets. In meer dan 60% van de branden waarbij dodelijke slachtoffers vielen waren er geen rookmelders geplaatst. Door de regelgeving uit te breiden, hoopt de overheid meer levens te redden. De rookmelders detecteren de rook wel en geven direct een alarm af. Uw reuk mag ’s nachts dan niet werken,  uw gehoor laat u niet in de steek.

De regels?

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning, zowel huur als koopwoningen, rookmelders op te hangen. Op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, dient minstens één rookmelder in de vluchtweg te worden geplaatst. Er is voor 1 juli 2022 gekozen om huis- en gebouweigenaren voldoende tijd te geven deze maatregelen door te voeren. Uiteraard geldt; hoe eerder, hoe veiliger. Neem geen risico en creëer een veilige woonomgeving.

Welke rookmelders zijn geschikt?

Er zijn veel rookmelders op de markt en deze hebben grote kwaliteitsverschillen. Kies hier niet voor de goedkoopste waarbij u jaarlijks batterijen moet vervangen. Wij adviseren u voor een rookmelder te kiezen met een levensduur van 10 jaar. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor melders met een koppelfunctie. Deze koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan als één melder rook heeft gedetecteerd.

Rookmelders kunt u dus als stand alone oplossing plaatsen, koppelen en indien u een elektronisch alarmsysteem heeft, kunt u dit uitbreiden met rookmelders.

Rookmelders als uitbreiding van uw alarmsysteem

Indien uw woning is voorzien van een alarmsysteem, kunt u dit eenvoudig uitbreiden met rookmelders. Door te rookmelders te koppelen aan het alarmsysteem treden bij detectie van rook alle alarmgevers in werking. Dit kan zijn het flitslicht en de sirene maar ook doormelding naar de meldkamer of uw mobiele telefoon. Dit laatste is erg fijn als u niet thuis bent.

Kies de juiste melders en plaats deze op de juiste locaties om valse alarmen zoveel mogelijk te voorkomen. Op de website van de brandweer staan nuttige tips. Heeft u hulp nodig bij uw keuze of installatie? Neem dan contact met ons op.

 

 

continue reading

Related Posts

  • 116 words0,6 min read

    Eerder informeerden wij u over de wijziging van het IP Adres van de Honeywell Push server. Wij melden u dat de “oude server” vanaf 30 september 2023 offline zou gaan. Echter, Honeywell heeft ons onlangs gemeld dat, door onvoorziene omstandigheden, de datum vervroegd is naar woensdag 30 Augustus.  Tot en met 30 augustus 2023 zullen zowel de “oude” als de nieuwe server online zijn. Tot en […]

  • 176 words0,9 min read

    Update GX Remote Control App Belangrijk nieuws voor alle gebruikers van de GX Remote Control App. Met het oog op een geplande overstap naar een nieuwe server vragen wij uw aandacht voor het volgende: De huidige server, die Honeywell momenteel gebruikt voor push-notificaties t.b.v. de Galaxy Dimension en Galaxy Flex inbraaksystemen, zal binnen afzienbare tijd vervangen worden door een volledig nieuwe server. Dit om […]