Van het Groene Hart telt Alphen de meeste inwoners die worden verdacht van criminele activiteiten. Gouda staat op de tweede plaats.

De beide gemeenten steken met respectievelijk 910 en 860 criminele inwoners met kop en schouders uit boven de andere plaatsen in de regio. De gemeente Krimpenerwaard staat met 390 personen op de derde plaats. Oudewater telt de minste inwoners die van een misdrijf worden verdacht: 40.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die zijn uitgewerkt door dataonderzoeksbureau Local Focus.

Thuisplegers

Gouda telt met 63 procent de meeste ‘thuisplegers’, criminelen die vooral in eigen gemeenten actief zijn. Ook Alphen (60 procent), Krimpenerwaard (58) en Oudewater (54)scoren hoog op dat punt. In de andere gemeenten in het Groene Hart ligt het percentage onder de 50, blijkt uit cijfers van de politie en het CBS.

Als rekening wordt gehouden met de verschillen in grootte van de gemeenten, staat Gouda met 130 verdachten per 10.000 inwoners bovenaan en Alphen met 97 op de tweede plaats.

Gedaald

Uit de analyse van Local focus blijkt dat bijna overal het aantal verdachten is gedaald (in Oudewater zelfs met 33 procent), behalve in Bodegraven-Reeuwijk. Daar is het aantal criminele inwoners ten opzichte van een jaar geleden juist met 9 procent gestegen.

Bron: AD Groene Hart 30 maart 2017

Deel deze pagina: