Als u voor camerabeveiliging kiest, wilt u naast live toezicht ook de beelden voor een bepaalde periode kunnen bewaren en terugkijken.

Hiertoe zijn er een aantal mogelijkheden.

NVR
Een Netwerk Video Recorder neemt IP camera’s op. Deze kan beelden downloaden en opslaan via een netwerk. NVR systemen zijn voorzien van verschillende uitgangen zoals VGA en HDMI. Hierdoor kan een monitor of televisie worden aangesloten. De meeste NVR systemen zijn voorzien van PoE poorten.

NAS
Een Network Attached Storage is een speciaal opslagsysteem dat met een netwerk is verbonden. De gebruikers en andere apparaten op dit netwerk kunnen allemaal toegang krijgen tot de gecentraliseerde opslagruimte. Dit kan via een internetverbinding via een router of netwerkschakelaar.

Een NAS maakt gebruik van het TCP/IP protocol voor data overdracht. Een NAS is eigenlijk een volwaardige fileserver. Dit vereenvoudigt het delen van informatie en het vergroten van opslagcapaciteit is meestal eenvoudig.
Een NAS heeft geen video uitgang waardoor je geen live beelden kunt weergeven op een scherm; u dient eerst in te loggen via een pc.

XVR
Een XVR is een hybride recorder. Deze koppelt traditionele analoge camera’s als ook de moderne IP camera’s. Deze recorder is vooral handig als u in een bestaand systeem wenst te gaan vernieuwen.

DVR
Een Digital Video Recorder, of ook wel harddiskrecorder genoemd, neemt analoge camera’s op. Een meer moderne DVR ondersteunt ook HD over coax camera’s. Het bekijken van de beelden kan rechtstreeks via een HDMI of VGA aansluiting. Een meer modernere DVR maakt gebruik van P2P.

VMS
Een Video Management Systeem is een software matige oplossing voor het beheren van IP camera’s en IP aangrenzende producten zoals IP intercomsystemen.

VMS oplossingen zijn geschikt voor het combineren van verschillende fabrikanten binnen één centraal platform. Zo worden er met video management software oplossingen ook vaak meerdere locaties binnen één systeem gekoppeld om zo alles binnen één systeem onder te kunnen brengen.

VMS maakt het mogelijk om beelden op te slaan en live uit te zenden. Ook is er de mogelijkheid om deze beelden constant op te slaan of op basis van gebeurtenis. VMS wordt vaak gebruikt bij zeer grote installaties omdat er oneindig veel camera’s aangesloten kunnen worden. Het systeem is gemaakt om nuttige informatie uit grote hoeveelheden beelden en data te halen. Deze beelden kunnen altijd en overal bekeken worden.

VMS oplossingen kunnen ook worden gekoppeld aan de Particuliere alarmcentrale. In combinatie met de doorschakeling van een alarmsysteem heeft de centralist zo een goed beeld van de situatie.

Opslag

  • Via SD kaart
  • Via de harde schijf
  • In de cloud

SD kaart
Een Secure Digital card is een manier om beelden op te slaan. Deze kaart kan direct in een IP camera geplaatst worden. De beveiligingscamera hoeft dan niet met een recorder of computer te worden verbonden. Zo bent u niet afhankelijk van internet. Wanneer de SD kaart vol is, zal deze de oudste beelden verwijderen. Een SD kaart kunt u koppelen met een smartphone of tablet.

Harde schijf
Een hard disk drive is een onmisbaar onderdeel van camerabeveiliging. Om de beelden op te slaan wordt meestal gebruik gemaakt van een recorder. In de recorder plaatsen wij één of meerdere harde schijven.

Alle camerabeelden worden opgeslagen op deze harde schijf. Een harde schijf kan van een aantal dagen de camerabeelden opslaan. Deze opnameduur is afhankelijk van de opslagcapaciteit van de schijf, uitgedrukt in terabyte (TB) als ook het type camera en de hoeveelheid. Als de harde schijf vol is, worden de oudste beelden overschreven.

Cloud oplossingen
Er zijn een aantal service diensten die het mogelijk maken om camerabeelden van een beveiligingscamera, alarm of deurbel in de cloud op te slaan. Er zijn enkele gratis aanbieders maar die zijn niet allemaal geschikt voor het opslaan van bewakingsbeelden. Andere diensten bieden abonnementen aan. Afhankelijk van de gekozen licentie kunt u een aantal IP camera’s verbinden.  U dient zich wel bewust te zijn van de veiligheid. Uw beelden worden ergens opgeslagen. Het is regelmatig voorgekomen dat clouddiensten gehackt kunnen worden of dat het mogelijk is om met camera’s overal ter wereld mee te kijken. Indien u een cloud oplossing boven een recorder verkiest, zorg dan voor kwalitatieve camera’s en gebruik goede, unieke wachtwoorden.