Vanuit Burgernet en Buurtpreventie werden wij attent gemaakt op het volgende: Criminelen met babbeltrucs actief in Alphen aan den Rijn. Wees Alert!
Namens de afdeling Buurtpreventie Allphen aan den Rijn
Indien de laatste tijd ook in de gemeente Alphen aan den Rijn diverse babbeltrucs zijn geweest willen wij u daar graag op attenderen. Daarbij vragen wij u om zorg te dragen dat deze informatie ook bij de ouderen mensen in uw omgeving terecht komt. Waarschuw u ouders, oma en opa’s, buren en vrienden voor deze vorm van diefstal.

Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om ouderen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. Bekijk voor aanvullende tips de folder op de volgende link: https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/documenten-algemeen/onderwerpteksten/folder-tips-senioren-en-veiligheid.pdf

Hoe herken ik een babbeltruc bij een pinautomaat?
Tijdens het pinnen wordt in dit filmpje de pincode van het slachtoffer afgekeken. Vervolgens wordt het slachtoffer gevolgd en afgeleid, zodat ook de pinpas gestolen kan worden. Zie het filmpje op de volgende link en dit filmpje bevat ook preventietips. https://youtu.be/rzm9XkNhNIk
Wees altijd alert als u pint. Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt hij of zij geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Is dat gebeurd? Daarna steelt de dader de pinpas met een smoesje, door u bijvoorbeeld af te leiden in de supermarkt. Of hij laat bijvoorbeeld een briefje van € 5 of € 10 vallen en tikt degene die pint op de schouder. Vervolgens weet hij het slachtoffer te overtuigen dat hij of zij geld heeft verloren. Het slachtoffer stopt het geld in de portemonnee. Even later komt dezelfde persoon weer bij het slachtoffer en zegt dat het geld toch van hem of haar is. Soms is er nog een tweede dader in het spel. Het slachtoffer laat zich overrompelen en pakt vervolgens zijn of haar portemonnee om het geld terug te geven. De dader weet ondertussen het slachtoffer zo af te leiden dat de pinpas ongemerkt uit de portemonnee wordt weggenomen. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening. Soms wordt er gebeld met een smoes om zo alsnog de pincode te pakken te krijgen. Vooral ouderen worden slachtoffer van deze babbeltruc.
Hoe vergroot ik mijn veiligheid tijdens het pinnen?
• Pin indien mogelijk binnen bij een bank, maar wees ook daar alert en pin veilig.
• Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.
• Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
• Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Bent u met zijn tweeën? Laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
• Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.
• Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.

Hoe voorkom ik dat grote bedragen van mijn rekening gehaald worden?
Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.
Tevens is het belangrijk om een dagopnamelimiet in te stellen. Automatisch staat deze op ongeveer 1000 euro. Stel deze limiet bij naar bijvoorbeeld 200 euro. Bij eventueel diefstal van uw pinpas en pincode is de schade minder groot. Vraag uw bank naar de mogelijkheden.

Veilig aan de telefoon
In de film: veilig aan de telefoon (klik op de link https://youtu.be/xVvZwHZ0Pn4) gaat over de risico’s van het geven van persoonlijke informatie via de telefoon. Een onbekende geeft zich uit voor bankmedewerker en weet met een smoes achter de pincode te komen en de pinpas te stelen. De film bevat preventietips.

Hoe doe ik aangifte van een babbeltruc?
Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is!

Hoe blokkeer ik mijn bankpas of creditcard?
Is uw pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkomt u dat de dader geld kan opnemen met uw pas. Hieronder vindt u contactgegevens van de verschillende banken.
Banken strenger
Sinds 1 januari 2013 hanteren banken strengere regels rond terugbetalen als u slachtoffer bent van babbeltrucs (of phishing). Banken betalen niet of minder snel terug als de pincode wordt doorgegeven. Ook blijft gelden dat de pinpas los van de code moet worden bewaard.

Tips om een babbeltruc te voorkomen

In dit bestand staan een aantal tips om een babbeltruc te voorkomen: https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/documenten-algemeen/onderwerpteksten/babbeltruc-tips.pdf

Met vriendelijke groet,
Burgernet Alphen aan den Rijn

continue reading

Related Posts

  • 116 words0,6 min read

    Eerder informeerden wij u over de wijziging van het IP Adres van de Honeywell Push server. Wij melden u dat de “oude server” vanaf 30 september 2023 offline zou gaan. Echter, Honeywell heeft ons onlangs gemeld dat, door onvoorziene omstandigheden, de datum vervroegd is naar woensdag 30 Augustus.  Tot en met 30 augustus 2023 zullen zowel de “oude” als de nieuwe server online zijn. Tot en […]

  • 176 words0,9 min read

    Update GX Remote Control App Belangrijk nieuws voor alle gebruikers van de GX Remote Control App. Met het oog op een geplande overstap naar een nieuwe server vragen wij uw aandacht voor het volgende: De huidige server, die Honeywell momenteel gebruikt voor push-notificaties t.b.v. de Galaxy Dimension en Galaxy Flex inbraaksystemen, zal binnen afzienbare tijd vervangen worden door een volledig nieuwe server. Dit om […]