Een koolmonoxidemelder geeft een luid signaal wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide (CO) in huis wordt gemeten.

Koolmonoxide wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. Het komt vrij bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, olie, benzine, hout en steenkool. Koolmonoxide kan in uw huis vrijkomen door een slecht geïnstalleerde of slecht onderhouden kachel, CV ketel, geiser of niet goed werkend verbrandingstoestel.

Een hoge concentratie koolmonoxide kan dodelijk zijn. Dit komt omdat koolmonoxide sneller in uw bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Hierdoor wordt het zuurstof verdrongen. Bij hoge concentraties kunt u bewusteloos of in coma raken. Het mogelijke gevolg hiervan is een blijvende hersenschade of zelfs overlijden.

Koolmonoxide is niet te zien, te ruiken of te proeven. Onze zintuigen kunnen het niet waarnemen. Daarom noemt men het ook wel de stille sluipmoordenaar. Juist om deze reden is het zo belangrijk om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Koolmonoxide is op geen enkele andere manier tijdig te signaleren.

In tegenstelling tot de rookmelder is een koolmonoxidemelder niet verplicht. Wij raden hem wel sterk aan! Het is ook mogelijk om een koolmonoxidemelder te koppelen aan een alarmsysteem met doormelding naar een PAC.

Meer weten? Neemt u dan contact met ons op.

Koolmonoxidemelder