Beveiligingscamera's

De politiebonden dringen aan op verplichte registratie van beveiligingscamera’s. Momenteel kennen we in Nederland al het platform “camera in beeld“. Particulieren kunnen hier hun camera’s vrijwillig registreren.  Omdat camerabeveiliging werkt willen de politiebonden van dit vrijwillige karakter af.

Het moet voor particulieren verplicht worden om privé-bewakingscamera’s aan te melden bij de overheid. Dat willen de politiebonden, die erg te spreken zijn over het bestaande vrijwillige register. In België moeten particuliere bewakingscamera’s al aangemeld worden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Uit gesprekken met rechercheurs blijkt dat het bij ernstige misdrijven steeds belangrijker wordt om heel snel beelden te hebben”, aldus voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) in het NOS Radio 1 Journaal. “Er hangen ontzettend veel camera’s in Nederland, maar we weten niet altijd waar.” Nu moet de politie na een ernstig misdrijf nog een buurtonderzoek doen om te achterhalen waar de bewakingscamera’s hangen. Vervolgens moet in de meeste gevallen toestemming worden gevraagd aan de eigenaar of de beelden mogen worden bekeken.

Vooral beelden van de vluchtweg van criminelen kunnen helpen bij het politiewerk. “Je ziet dat de vluchtweg van een ernstig misdrijf soms kilometers lang kan zijn. Het helpt echt enorm als je die beelden binnen een uur tot je beschikking kan hebben”, zei Struijs op de radio. Er wordt volgens hem onder rechercheurs gesproken over “het gouden uurtje” om eerste aanwijzingen te verzamelen.

Het AD, waarin de bonden de oproep voor de verplichte registratie deden, schrijft dat er inmiddels tweehonderdduizend privécamera’s zijn opgenomen in het vrijwillige register van het project Camera in Beeld van de politie. Ook schrijft de krant dat een groeiend aantal Nederlanders eigen camera’s aanschaft. De bonden willen binnen twee weken met het kabinet in gesprek over het verplichte register.

Bron: Beveiliging managementblad d.d. 27-06 2018

continue reading

Related Posts

  • 116 words0,6 min read

    Eerder informeerden wij u over de wijziging van het IP Adres van de Honeywell Push server. Wij melden u dat de “oude server” vanaf 30 september 2023 offline zou gaan. Echter, Honeywell heeft ons onlangs gemeld dat, door onvoorziene omstandigheden, de datum vervroegd is naar woensdag 30 Augustus.  Tot en met 30 augustus 2023 zullen zowel de “oude” als de nieuwe server online zijn. Tot en […]

  • 176 words0,9 min read

    Update GX Remote Control App Belangrijk nieuws voor alle gebruikers van de GX Remote Control App. Met het oog op een geplande overstap naar een nieuwe server vragen wij uw aandacht voor het volgende: De huidige server, die Honeywell momenteel gebruikt voor push-notificaties t.b.v. de Galaxy Dimension en Galaxy Flex inbraaksystemen, zal binnen afzienbare tijd vervangen worden door een volledig nieuwe server. Dit om […]