Protocol overvalalarmen is gewijzigd

Belangrijk voor iedereen (bedrijven en particulieren) die een overvalknop heeft. Tot voor kort werd na het indrukken hiervan direct met de hoogste prioriteit door de politie uitgereden. Echter blijkt uit cijfers dat 99% van alle overvalmeldingen achteraf nodeloos blijken. De overvalknop wordt door menselijk handelen geactiveerd. Vaak is er sprake van per ongeluk indrukken of storing. Dit geeft een ongewenst hoge druk op de politiecapaciteit.

Om te voorkomen dat de politie te vaak in actie moet komen bij loos alarm is er per 1 juli 2021 iets veranderd voor bedrijven, organisaties en particulieren die gebruik maken van een overvalknop, als onderdeel van de beveiliging. Vanaf 1 juli worden de meldingen eerst geverifieerd en vervolgens met de hoogste prioriteit aangepakt. Overvallen worden namelijk niet voor niets High Impact Crimes genoemd.

Verificatie

Verificatie kan bij voorkeur middels video. Dit werkt snel en is duidelijk. Omdat dit ook ‘stil’ gebeurt, is dit bij uitstek de meest veilige manier van verificatie. Naast videoverificatie zijn er ook andere manieren om een alarm te controleren. Bijvoorbeeld middels persoonlijke verificatie; hierbij kan iemand (bijvoorbeeld een beveiliger of contactpersoon) het object bezoeken en de alarmmelding eerst beoordelen. Technisch verifiëren kan dus middels video (camerasysteem) of inluisteren (audioverificatie). Waar een alarm in meerdere zones afgaat spreek je over een zoneverificatie of combinatieverificatie.

Niet geverifieerde alarmmeldingen

Alarmmeldingen die niet geverifieerd kunnen worden, krijgen bij de politie een lagere prioriteit.

Zie onderstaande flyer voor meer informatie.

Klant overvalalarm-eerst-checken,-dan-politie!-

Meer informatie is ook te vinden op de website van de Politie en Federatie Veilig Nederland

Deel deze pagina: