In een groot, innovatief kantoorgebouw in Amsterdam rijdt er al een rond. Een bewakingsrobot. Nemen robots de taken van beveiligers over? Deels wel, verwacht Trigion, een van de drie grootste beveiligingsbedrijven in Nederland. Niet om arbeid te vervangen, maar om arbeid te veranderen, net zoals dat in veel andere bedrijfstakken gebeurt.

Mensen en machines hebben beiden hun voor- en nadelen als het gaat om het verrichten van bepaalde taken. Om die reden blijven vrijwel altijd mensen nodig in de beveiliging. Er zijn echter ook genoeg taken waarbij de voordelen van de mens nauwelijks aan de orde zijn. Of situaties waarbij het niet ethisch of verantwoord is om mensen in te zetten. Dan biedt een robot uitkomst.

Uitdagingen
De beveiligingsbranche kampt op het moment met uitdagingen waarbij robots een reële oplossing kunnen betekenen. Zo wordt het steeds lastiger om aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen. Het gevolg daarvan is dat beschikbaar personeel te duur wordt voor taken waarbij de specifieke kwalificaties niet nodig zijn. In het kantoorgebouw in Amsterdam doet de robot alles wat de opdrachtgever normaal van een nachtwaker zou verwachten, terwijl de operationele kosten aanzienlijk lager zijn. Het werk zou voor een nachtwaker bovendien slaapverwekkend saai zijn, terwijl de robot op elk moment voor de volle honderd procent alert is.

Mobiel alarmsysteem
Bij het woord robot hoeft niet direct gedacht te worden aan een gemechaniseerde mens. Een drone is ook een robot. De definitie komt dichter in de buurt van een mobiel alarmsysteem, dat niet alleen indringers signaleert, maar ook brand, giftige dampen, schadelijke temperaturen of situaties die afwijken van een referentiebeeld. Als een mens dit zou moeten doen, zou deze behangen moeten worden met apparatuur en bovendien grote gezondheidsrisico’s kunnen lopen. Voorlopig zijn mensen nog wel tot veel meer en complexere taken in staat dan robots, maar de technische ontwikkelingen gaan snel. Toch blijven mensen altijd nodig voor het nemen van genuanceerde beslissingen. Niet elk scenario is voorspelbaar. Daarom blijft altijd menselijke supervisie gewenst.
Trigion verwacht dat de beveiligingsbranche in de nabije toekomst niet zonder robots kan blijven bestaan en onderzoekt daarom nu onder welke randvoorwaarden robots zijn in te zetten, wat de menselijke rol wordt binnen een gerobotiseerd beveiligingsproces en welke ontwikkelingen nodig zijn om het aantal onmogelijkheden van robots steeds verder terug te dringen. Hierover bracht het bedrijf onlangs een whitepaper uit, die hier is te downloaden.

Bron: Beveiligingnieuws.nl d.d. 09-07 2018

continue reading

Related Posts

  • 116 words0,6 min read

    Eerder informeerden wij u over de wijziging van het IP Adres van de Honeywell Push server. Wij melden u dat de “oude server” vanaf 30 september 2023 offline zou gaan. Echter, Honeywell heeft ons onlangs gemeld dat, door onvoorziene omstandigheden, de datum vervroegd is naar woensdag 30 Augustus.  Tot en met 30 augustus 2023 zullen zowel de “oude” als de nieuwe server online zijn. Tot en […]

  • 176 words0,9 min read

    Update GX Remote Control App Belangrijk nieuws voor alle gebruikers van de GX Remote Control App. Met het oog op een geplande overstap naar een nieuwe server vragen wij uw aandacht voor het volgende: De huidige server, die Honeywell momenteel gebruikt voor push-notificaties t.b.v. de Galaxy Dimension en Galaxy Flex inbraaksystemen, zal binnen afzienbare tijd vervangen worden door een volledig nieuwe server. Dit om […]