Inbrekers bezoeken graag studentenhuizen. De deur is vaak niet op slot en aantrekkelijke en dure spullen zoals laptops, tablets en smartphones liggen voor het grijpen. “We horen steeds vaker van studentensteden dat ze last hebben van inbraken bij deze doelgroep”, aldus Johan Luijben van het CCV in dagblad Metro.
“Studenten trekken gemakkelijk de deur achter zich dicht, maar draaien deze niet op slot. Via flipperen zijn inbrekers zo binnen. Studenten zijn nonchalant, dat past bij de leeftijd en hun levensstijl. Er is een mentaliteitsverandering nodig”, aldus Luijben in de krant. Het CCV helpt gemeenten met tips en campagnemateriaal om studenten te informeren over de inbraakgevoeligheid van hun woonplek. Daarbij wordt vaak social media ingezet.
Volgens het CCV is er naast voor de gemeente ook een rol weggelegd voor woningcorporaties en particuliere huiseigenaren. “De voordeur van een studentenhuis is meestal makkelijk open te breken”, aldus het CCV in Metro. “Daarom proberen we de woningcorporaties er zoveel mogelijk bij te betrekken. En als het particuliere huiseigenaren betreft, dan vragen we gemeenten om hen aan te sporen actie te ondernemen.”
Bron: Beveiliging managementblad 26-04 2016.